Nusja e Deçanit

(Frymëzim nga pikturat e Ibrahim Kodrës, komponuar në Deçan, verë e vitit 1969)

Ngutu, nëpër atë urtësi të drurit, shtegtar i lodhur
në fundin e përrallës që nuk është më përrallë
- druri e hëngër bariun me fyell në dorë
           që ngarendte kah ato kope të çetuara përtej ditës
kurse peizazhi që po krijohet nga gjethi i mbetur
           prej vjeshtës së vjetme u shndërrua tanimë në zjarr!
Vraponi, o fëmijë, që po luani me pyllin
           që ndezej nëpër atë përrallë
që nuk është më përrallë, por – vetëm heshtje që e krijoi
atë njeri që e hëngrën urtësitë e drurit dhe pylltari
që u ngul në pushkën e vet për nder
           të trëndafilit që do të lulëzojë
Shtegtarë, në majë të ditës shkoi poeti për t`u varur!
Duhet të ndërrohet kjo ditë vetëm brenda kësaj kënge!

*
E sollën një piktor në ditën që u shndërrua në një mollë
tani fëmijët e padjallëzuar ngarendin që ta grimcojnë
si planetin, si ëndrrën, si fëmijërinë e tyre që merr
            edhe atë paqe që e ruajnë nën gishta; dhe shkelin tokën
edhe këtë pikturë të verës që bariu me fyell në dorë e kërkon
ndër përralla e përralla atë Qytet ku do të dalë
            i barazuar me atë magji që e pa njëherë gjersa u shikua
me diellin e varur nëpër shuplakat e pishave
ndërsa legjenda e mbylli prapa kapakëve të librit të vet:
Shtegtar, ngutu e shpëtoje atë dru që e hëngër bariun
i cili po përkundet në qetësinë e barit që po zhduket
në peizazhin e që do të zgjohet në një dorë magjike
dhe do t`i mbyllë të gjithë rrathët që do ta shkurtojnë
atë fantazi të butë që po endet nëpër drunjtë e gjallë
e ndoshta ajo do ta shpëtojë bariun e ëndërruar të verës!
Dita po e grimcon atë kokërr mollë në dorën e fëmijës!

*
Ku mbeti Nusja e Deçanit që fliste për engjujt e zinj
që thoshte se krejt pishat mund t`i përbironte
              nëpër gishtat e saj që i bleroheshin
sa  çel e mbyll sytë: ah, cili është ai dhëndër në rroba
të gjetheve që do të bien në natën e gjerdekut të saj
cila është ajo kullë që do t`ua hapë dyert udhëtarëve të humbur
Në majë të pishës dielli përgatit lojën e vet
o kush foli aq shumë për magjinë e trilluar
e cila zogun e zuri fjetur në verën e dashur që i zhdukej
bashkë me ëndrrën që ndërtonte çerdhen në syrin-magji
pra: do të ndërtohet kjo kullë ai zog ajo dashuri – sa çel
e mbyll sytë: o ku mbeti ai dru që e hëngri
Bariun e Deçanit që rrinte dhe fliste vetëm me gjuhën
e magjisë me gjuhën e zogut në një vizatim që e harroi
dita në Blokun e Ibrahim Kodrës
Ai dhëndër në rroba gjethesh po kthehet në vjeshtë!

*
Zogu që foli për ditën e sharruar në atë magji
Hapi tëra dyert e ditës: piktorin po e ndëshkon syri i tij!
            që e krijuan ngjyrat gjersa i përshkoi
prapa dyerve të ditës: o në cilën ujëvarë u mbytën thneglat
në Bistricë ndoshta do t`ia gjejnë emrin edhe kësaj luleje
dhe këtij fyelli që rastësisht hyri në këtë Blok të ditës
ku me siguri do të krenohet ai bari me vizatimin e syrit të tij
            që shkon edhe përtej bjeshkës që na pengon edhe ne
të shikohemi edhe për atë fyell që me të i zgjon barërat
e fjetura të kohës dhe dashurisë së balsamosur ndër kohë
dhe për atë gjuhë që cicëron aq bukur dhe aq ëmbël –
si bilbilat që kanë mbetur në mesditën e murrme të heshtur
Por: cili do të shkruajë këngën apo baladën për atë dru
të urtë që hëngër bariun me fyell në dorë s`di në cilin qytet e pyll
Shtegtarë, ngarendni dhe kërkojeni në këtë vizatim të ditës!
 

 

Botuar në “Zëri i rinisë”, Prishtinë, nr. 29, 11 tetor 1969

 

“Lepurushi”, poezia e muajit majomente (0)

16.06.2013

Gazeta “Zëri” vazhdon të shpërblej tri poezitë më të mira të muajit, të cilat botohen në faqen dedikuar për më të vegjlit. Edhe fondi i shpërblimeve është i madh, kjo falë bashkëpunëtorëve tanë. Edhe gjatë këtij muaji e kemi pasur të vështirë që të përcaktohemi për tri poezitë fituese, pasi vërtetë ka pasur poezi mjaft të bukura dhe të ndërthurura mjaft mirë.

Stafi i rubrikës së faqes për fëmijë, këtë herë si poezinë më të mirë për muajin maj 2013, e ka zgjedhur atë me titull “Lepurushi”, i autores Luljeta Shala. Luljeta është nxënëse e shkollës fillore “Nëna Terezë”, në Mitrovicë. Për këtë poezi të shkruar mjaft bukur, Luljeta shpërblehet me një libër të bukur nga gazeta “Zëri”, ndërsa nga shtëpia botuese “URA”, ajo merr edhe librat “Udhëtimi pas mjegullës”, i autorit Jonuz Fetahaj, pastaj “Shkurtabiqi më i madh”, i autorit Rifat Kukaj, “Lojë në Trojë” i autorit Xhemë Karadaku, “AnaDrini”, i autores Lumnie Thaçi-Halili si dhe librin “Nëna e lirisë” e autorit Xheladin Mjeku.

Si poezia e dytë më e mirë për muajin Maj 2013, shpallur ajo e autores Edona Maliqi, e cila mban titullin “Vera”. Edona është nxënëse e klasës V/1 në shkollën fillore “Skënderbeu” në Kroishtë. Ajo për këtë poezi shpërblehet gjithashtu me një libër të bukur si dhe me tre libra nga shtëpia botuese “URA”, “Udhëtimi pas mjegullës”, i autorit Jonuz Fetahaj, pastaj “Diell Lirie”, i autorit Rexhep Ajazi dhe “Rritë plot dritë”, i autores Erëza Devaja. Pozita e tretë këtë herë shkon për poezinë “Hëna me yje”, e autorit Jetik R. Gjonbalaj. Jetiku është nxënës i shkollës fillore “Lidhja e Prizrenit” në Pejë. Ai si shpërblim merr një libër të bukur nga gazeta “Zëri” si dhe si dhe me dy libra nga shtëpia botuese “URA”, “Udhëtimi pas mjegullës”, i autorit Jonuz Fetahaj dhe “Kopshti i blertë” i autores Edonë Sadiku.